Mikä on puheenjohtajan rooli?

21.11.2016

Hyvän hallituksen puheenjohtajan on täytettävä monta roolia. Hän on työntekijän koutsi, omistajan ääni ja toimitusjohtajan sparraaja. Puheenjohtaja ei täytä rooliaan, jos hänen aktiivisuutensa rajoittuu vain kokouksiin.

Sivupersoona Oy:n puheenjohtajan Reetta Keräsen mukaan puheenjohtajan rooli on monitasoinen.

”Yrityksen hallituksen puheenjohtaja on sekä johdon sparraaja että omistajan ääni. Hän näkee kokonaiskuvan ja fasilitoi jatkuvaa ja ketterää strategiaprosessia”, Keränen sanoo.

Puheenjohtaja varmistaa, että hallituksen kemia toimii ja kokousten dialogi on tuottoisaa. Hän huolehtii, ettei kokousten punainen lanka karkaa. Näin kokouksessa keskitytään vain oleelliseen ja hallitus saa tehtyä tarvittavat päätökset.

Hyvä puheenjohtaja on aktiivinen myös kokousten välillä. Sekä kokouksissa että niiden ulkopuolella puheenjohtajan tehtävä on sovittaa omistajan ja yrityksen tavoitteet yhteen.

”Puheenjohtajan yhdistää omistajan strategian yrityksen strategiaan”, Verso Food Oy:n puheenjohtaja Leena Saarinen sanoo.

Hyvän puheenjohtajan merkkejä on kokousten huolellinen suunnittelu ja aktiivinen keskustelu sekä toimitusjohtajan että hallituksen jäsenten kanssa.

 

Puheenjohtaja on joukkueen valmentaja

Tampereen Hallituspartnereiden toiminnanjohtajan Sari Vaajanen-Ärrälän mukaan yrityksen hallituksen puheenjohtaja on ennen kaikkea valmentaja, jonka tehtävänä on viedä joukkue kohti maalia.

”Puheenjohtaja valmentaa jäseniä niin, että tiimi pelaa yhteen ja jokainen pelaaja antaa parhaan osaamisensa yhteiseen tekemiseen. Valmentaja myös valitsee pelaajat ja kasaa toimivan joukkueen,”, Vaajanen-Ärrälä sanoo.

 

Reetta Keränen, Leena Saarinen ja Sari Vaajanen-Ärrälä kertoivat näkemyksiään puheenjohtajuudesta Future Boardin Roast the Chairwoman -tapahtumassa 26.10.

Katso, mitä mieltä panelistit ovat siitä, kumpi on hallitustyössä tärkeämpää: keitä tuntee vai mitä osaa: https://www.youtube.com/watch?v=_zQYk1Sn8Cc

 

Teksti ja kuvat, Maria Erma