Osakkeenomistajien nimitystoimikunnilta saadaan arvokasta tietoa

15.12.2016

Lucas Geisler voitti Future Boardin Vuoden nuori hallitustekijä -palkinnon.
Lucas Geisler voitti Future Boardin Vuoden nuori hallitustekijä -palkinnon.

Kun yritys valitsee uuden nimitysvaliokunnan, voi se seurata jompaakumpaa kahdesta toimintamallista. Valiokunta voidaan valita yrityksen sisäisesti, jolloin hallitus nimittää sen. Toinen vaihtoehto on muodostaa nimitystoimikunta suurimmista osakkeenomistajista.

“Kun yhtiöllä on merkittäviä pitkäaikaisia omistajia, nimitystoimikunta kannattaa valita suurimpien omistajien joukosta”, Ilmarisen sijoitusjohtaja Mikko Mursula sanoo.

Tyypillistä on, että neljä suurinta osakkeenomistajaa nimittää toimikunnan jäsenet. Sen sijaan yhtiöissä, joissa hallituksen omistus on hajaantunut, nimitysvaliokunta kannattaa muodostaa hallituksen jäsenistä.

 

Mursulan mukaan yleistynyt käytäntö on, että kolmen tai neljän vuoden välein hallitus teettää ulkopuolisen arvioinnin hallitustyöskentelystä. Muina vuosina työskentely arvioidaan ns. hallituksen itsearviona. Kummallakin toimintamallilla on puolensa. Mursulan mielestä hallituksen itsearvioinnit tuottavat kuitenkin silmiinpistävän usein “ihan hyvä” tai “hyvä” yleisarvosanan.

 

“Ulkopuolisella arviolla on varsinkin ensimmäisellä kerralla itsearviota suurempi informaatioarvo. Sen jälkeen näkee monesti suoraan, onko hallituksessa ja sen kokoonpanossa muutettavaa”, Mursula sanoo.

Tarkoitus on, että jo ensimmäisen nimitysvaliokunnan kokouksen jälkeen tiedetään, onko hallitukseen tarpeen tehdä suuria muutoksia.

”Tästä palapeli alkaa sitten pikkuhiljaa hahmottua”, Mursula toteaa.

 

Valittiin nimitystoimikunta kumpaa tahansa koulukuntaa seuraten, ovat valiokunnan tehtävät aina samat. Mursulan mukaan valiokunnalla on kaksi päätehtävää.

”Ensinnäkin valiokunta tekee yhtiön kevätkokoukseen uuden ehdotuksen tulevasta hallituksesta. Toiseksi se ehdottaa hallituksen jäsenten palkkioita”, hän sanoo.

Nimitystoimikunnan ehdotuksessa tulee huomioida esimerkiksi yritksen strategia, toimialarakenne ja elinkaarivaihe.

“Hallituksen valinnassa on tärkeää kiinnittää huomiota jäsenten riippumattomuuteen, monipuolisuuteen ja kokemukseen”, Mursula kertoo.

Oleellista on, että hallitus on tasapainoinen kokonaisuus.

 

Ilmarisen sijoitusjohtaja Mikko Mursula kertoi näkökulmiaan nimitystoimikunnan toiminnasta 29.11. järjestetyssä Future Boardin tapahtumassa Villa Eirassa.

 

Teksti ja kuvat, Maria Erma